top of page

Lekker de verwarming hoger bij deze temperaturen? Of toch maar niet?

De energieprijzen voor gas en elektriciteit blijven maar stijgen en het ziet er niet naar uit dat die kosten in 2023 snel zullen dalen. De tarieven voor zowel vaste als variabele contracten zijn sinds januari 2021 meer dan verdubbeld.
Waar het voorheen comfortabel warm was, is het nu toch iets frisser dan voorheen, want iedereen wil besparen op die elektriciteitsrekening. Naar onze mening is dit een win-win situatie want wanneer je de thermostaat een paar graden lager zet, moet je lichaam meer energie verbranden om warm te blijven. We wennen vrij snel aan een lagere omgevingstemperatuur. Na een tijdje voelt de lagere temperatuur even comfortabel, terwijl je lichaam meer calorieën verbrandt.


Bovendien produceert je lichaam als je het koud hebt, bruin vet. Dit bruin lichaamsvet houdt je lichaam warm en verbrandt energie als we het koud hebben. Bruin vet draagt dus bij aan een beter metabolisme. (wit vet doet dit niet).


De steeds warmere winters en onze “lekker de verwarming aan” cultuur draagt er dus toe bij dat we steeds dikker worden. We verbruiken geen lichaamsenergie meer om onze eigen temperatuur te regelen. Eigenlijk is een temperatuur van 19°C voldoende voor ons lichaam. Bij die temperatuur verbruiken we ongeveer 6 procent meer energie om ons lichaam op temperatuur te houden dan bij circa 22 a 23 graden. Op lange termijn resulteert dit in enkele kilo’s lichaamsgewicht. Natuurlijk speelt beweging en voeding hierin ook een zeer grote rol.

Wil je afvallen? Zet die thermostaat dus maar lager en ga vanaf nu lekker rillen in de zetel!! 😉48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page