top of page

Hoe lees ik de nutriscore ?

Bijgewerkt op: 19 jan. 2022

Nutri-score : wat is dat?


De Nutri-score geeft aan welke producten er binnen een bepaalde productgroep gezonder zijn dan andere. Dit gebeurt door een combinatie van een letter en een kleur. A is de beste score en krijgt de kleur donkergroen, E is de slechtste score en krijgt de kleur donkerrood. Bij de beoordeling van een product wordt niet enkel rekening gehouden met de negatieve voedingsstoffen in een product (zoals de hoeveelheid suikers en verzadigd vet) maar er wordt ook rekening gehouden met de positieve bestanddelen ( hoeveelheid vezels, eiwitten,...)

Super, toch?


Super, dus ik kan met een gerust hart alle producten kopen die de Nutriscore A hebben en ik laat netjes alle producten met het label D en E uit mijn winkelkarretje? Opgelost ! Ik winkel gezond!?


Over het algemeen juich ik deze score echt wel toe ! Er zit een heel algoritme achter dat echt wel met vele zaken rekening houdt. Er zijn echter enkele zaken die u als consument moet weten.

1) Bereidingswijze

Diepvriesfrieten krijgen het label A. Wablieft? Hoe kan dit? Op het moment dat jij je frieten koopt, zijn ze nog gezond, ze hebben tenslotte nog niet in het frietvet gelegen, je koopt aardappelen, en die zijn gezond! De nutriscore houdt geen rekening met de bereidingswijze van het product. Ga jij je frietjes bakken in frituurvet of in je airfryer?

2) additieven

De nutriscore wordt berekend door de balans te maken tussen twee categorieën voedingsstoffen en voedingsmiddelen: aan de ene kant vezels, proteïnen, fruit en groenten; aan de andere kant calorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout.

Maar er wordt geen rekening gehouden met de additieven. Additieven zijn stoffen die worden toegevoegd voor : betere houdbaarheid, smaak, geur, kleur...ze worden aangeduid met een E-nummer.


3) 100ml / 100 gr

Alle voedingsmiddelen worden vergeleken met dezelfde hoeveelheid. Bij vloeistoffen is dit 100 ml.

Dan krijg je natuurlijk wel een verkeerd beeld als je cola zero (score B) vergelijkt met olijfolie (score E). Olijfolie is gezond maar heeft toch een slechte score! dit omdat je wel heel veel calorieën en vetten binnenkrijgt bij 100 ml olijfolie. Maar als ik bak of braad met olijfolie gebruik ik amper 10 ml! En als ik een glas cola drink kom ik snel aan 200 ml.4) Producten uit dezelfde categorie

Belangrijk is om te weten dat je de scores moet vergelijken met een product uit dezelfde categorie : Het voorbeeld van de cola :


Ik wil cola kopen. Dan zal ik opmerken dat Light of zero Cola ( B ) een betere score hebben dan gewone Cola, dit omdat er minder suikers en calorieën inzitten. ( Er wordt geen rekening gehouden met suikervervangers) Dus Cola Zero is gezonder dan gewone Cola.

Ik wil zalm kopen. Dan Zal ik opmerken dat gerookte zalm ( D) een veel slechtere score heeft dan gewone zalm ( A of B). Dit omdat gerookte zalm veel zout bevat.


Nu merk ik op dat ik Cola zero in mijn winkelkar heb met nutri-score B en gerookte zalm met nutri-score D. Oeps ! Dus, cola Zero is gezonder dan Zalm? Neen! Cola Zero is in de productcategorie "frisdrank" een betere optie dan gewone Cola. En in de categorie vis is gerookte zalm minder gezond dan gewone zalm. Toch blijft vis gezonder dan Cola!


Conclusie :


Je kan echt wel gezondere keuzes maken door op de nutri-score te letten. Maar gebruik vooral uw gezond verstand. Je weet best wel dat Cola Zero niet echt gezond is, al krijgt het een B label !


bron : het tv programma factcheckers


185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page