Vind je het moeilijk om 's ochtends uit bed te komen? Heb je moeite om je te concentreren vlak na de middag? Merk je dat je vaak zin hebt om te snoepen tussen maaltijden door? Het kan zijn dat je je beter moet afstemmen op je biologische klok.
Ben je een vroege vogel of een nachtuil?

Bepaal of je een ochtendmens bent of juist 's avonds actief wordt. Voor vroege vogels is er voldoende glucose en zuurstof in het bloed om de dag te beginnen. Je kunt je dag starten met een verfrissend gezichtswas en vervolgens een warme douche nemen om je lichaamstemperatuur te verhogen. Nachtuilen hebben meestal wat meer tijd nodig. Sta minstens een kwartier eerder op, maar wees niet te actief vóór 7 uur. Neem de tijd om rustig wakker te worden met wat stretchoefeningen, breng je dagcrème aan, drink rustig een glas water en geniet van een uitgebreid ontbijt. Op die manier kom je langzaam in je ritme en kun je het slaaptekort in het weekend inhalen.
ONTBIJT: Een belangrijke maaltijd
Wil je een gezonde eetlust behouden, makkelijker snacks vermijden of wat gewicht verliezen? Dan is het belangrijk om op het juiste moment te eten, namelijk direct na het ontwaken. Veel mensen slaan het ontbijt over, maar het is een maaltijd die niet genegeerd mag worden.
LUNCH: Licht en gezond
Ongeveer vier tot vijf uur na het ontbijt vraagt het lichaam voor de lunch. Hoe langer je wacht, hoe hongeriger je wordt. Tegen 12.30 tot 13 uur heeft je lichaam zijn calorievoorraad al verbruikt en loop je het risico op een te lage bloedsuikerspiegel. Als je ontbijt voedzaam genoeg was, kun je 's middags een eenvoudige en lichte lunch nemen in plaats van een zware maaltijd. Als je rekening wilt houden met je biologische klok en de spijsvertering en insulineproductie wilt optimaliseren, bestaat je lunch uit mager vlees of vis, rauwe of licht gekookte groenten, volkoren crackers en een stuk fruit. Vergeet ook niet te hydrateren: je lichaam heeft voortdurend water nodig. Idealiter drink je gedurende de dag minstens 1,5 liter water of kruidenthee. Wacht vooral niet tot je dorst hebt.
WERKEN: Piekmoment tussen 16 en 17 uur

Natuurlijk hoef je niet te wachten tot 15 uur om te beginnen met werken. Maar het is wel bekend dat je hersenen 's middags, rond 16 en 17 uur, het meest creatief en productief zijn. Rond die tijd is je brein op zijn warmst en spelen je stresshormonen een rol bij het verhogen van de activiteit van de grijze cellen, waardoor je beter in staat bent om taken aan te pakken.
AVONDMAAL: Voorbereiding op de nacht
Vanaf 19 uur begint een nieuwe fase van de dag. Als je dan geen tijd neemt om te ontspannen, te lezen of te dagdromen, loop je het risico geïrriteerd te raken. Het ideale moment om te dineren is tussen 19 en 20 uur. Kies echter liever geen zwaar diner waarbij je lichaam veel gal en spijsverteringssappen moet produceren om het vet af te breken. Opteer eerder voor een lichte maaltijd met gemakkelijk verteerbare eiwitten (mager vlees, gevogelte of vis) of langzaam verteerbare koolhydraten (pasta of rijst), die het lichaam voorzien van de nodige energie voor de hoofdactiviteit van de nacht: slapen.
SLAPEN: Het liefst voor middernacht
Wanneer de lichaamstemperatuur begint te dalen, gaat het lichaam in rustmodus. Je zult dieper slapen en sneller in slaap vallen als het tijdstip van naar bed gaan overeenkomt met het moment waarop je lichaamstemperatuur daalt. Tekenen zoals zware ogen, de neiging om te gapen en verminderde alertheid zijn allemaal signalen die aangeven dat het tijd is om naar bed te gaan. Bij voorkeur voor middernacht, voor een echt rustgevende slaap.
Het volgen van je biologische klok kan een positieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Door bewust te zijn van je natuurlijke ritme en hierop in te spelen met je dagelijkse routines, kun je je energieker voelen, beter presteren en meer genieten van een gebalanceerd leven. Luister naar de signalen van je lichaam en geef het de zorg en rust die het verdient, zodat je elke dag kunt stralen met vitaliteit en welzijn.
Comentários