Als je last hebt van stress of vaak, lang en intensief sport heb je meer voedingsstoffen nodig. Vaak ben je dan geneigd om naar een reep chocola of zak chips te grijpen, maar vet en snelle suikers zijn slechts een quick fix die de boel alleen maar meer in de war schoppen waardoor je je nog onrustiger voelt.
Als je gestrest bent of intensief traint, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat de concentratie glucose in je bloed toeneemt zodat er meer energie vrij komt. Als je te vaak en te lang aan dit hormoon wordt blootgesteld, kan je immuunsysteem verstoord raken, heb je meer kans op blessures en maak je sneller buikvet aan.

De impact van low carb en low fat diëten
Ook sommige diëten kunnen je een gestrest gevoel bezorgen. Koolhydraten worden omgezet in glucose, het nummer één voer voor je brein. Als je alle koolhydraten schrapt kun je concentratieproblemen krijgen en je uitgeput voelen. Bovendien geven koolhydraten je serotoninelevel, het feel-good hormoon, een boost. Ban je alle vetten dan raken je spijsvertering en bloedsuikerspiegel ontregeld en kun je last krijgen van mood swings.
No-stress foods
Wat je eet heeft impact op je neurotransmitters, hormonen en bloedsuikerspiegel, allemaal factoren die je stresslevel beïnvloeden. Een ‘anti-stressdieet’ is eigenlijk geen dieet – in de zin van anders of minder eten om af te vallen – maar een eetpatroon met gezonde voedingsmiddelen die je body & mind een boost geven in stressvolle periodes.
Deze vijf belangrijke voedingsstoffen helpen je om je stresslevel in toom te houden.
B-vitamines maken energie vrij uit voeding en helpen je hersenen optimaal te functioneren. Zo helpt vitamine B1 je bloedsuikerspiegel in balans te houden en speelt vitamine B3 een grote rol in je serotoninehuishouding. Vitamine B5, vitamine B12 en foliumzuur helpen stress te verminderen. Ga voor gerechten met asperges, bladgroenten, broccoli, eieren, kaas, orgaanvlees, zonnebloempitten en peulvruchten.
Omega 3, onverzadigde vetten in vette vis zoals sardines, haring, makreel en zalm helpen ontstekingen te voorkomen die worden veroorzaakt door chronische stress. Vegetariër? Chia-, lijn- en hennepzaad zijn goede plantaardige bronnen.
Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Tijdens stressvolle periodes neemt je magnesiumvoorraad snel af. Ook als je intensief sport verlies je – via zweet – veel magnesium. Een magnesiumtekort maakt je gevoeliger voor stress. Belangrijk dus om je voorraad op peil te houden. Magnesium zit onder meer in bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, volkoren granen, bananen, avocado’s, noten (amandelen, cashewnoten en pecannoten), zonnebloem- en pompoenpitten, rauwe cacao en vette vis.
Zink helpt je om te herstellen als je immuunsysteem door stress een opdonder heeft gekregen. Zet vaker schaal- en schelpdieren, rundvlees en spinazie op het menu. Zink zit ook in pompoenpitten, cashewnoten en rauwe cacao.
Vitamine D in combinatie met calcium zorgt voor sterke botten. Verder beïnvloedt vitamine D de spierfunctie, versterkt het je immuunsysteem en heeft het invloed op de werking van je hersenen. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Het advies is om elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur een kwartiertje naar buiten te gaan, het is dan belangrijk dat je hoofd en handen onbedekt zijn. Maar ook door het eten van vette vis en eieren krijg je vitamine D binnen.

Comments