top of page

Een fitte Kerst

Bijgewerkt op: 15 dec. 2021

Ken je dat gevoel zo na de Kerstperiode? Moe van al het eten, loom en een zwaar hoofd van de alcohol, te weinig beweging...

En op 2 weken tijd is je dieet naar de vaantjes, alles is voor niets geweest..

Maar dit jaar niet. Dit jaar houden we een fitte Kerst ! Hoe? Ik help je met enkele tips :-Wees zelf de gastvrouw. als je zelf een feestje organiseert, heb jij in handen wat er op tafel komt. Zo kan je zelf kiezen welke voeding er op tafel komt. Natuurlijk mag het met de feesten net wat meer zijn, maar je kan er wel op letten dat het "semi-gezond" wordt!. Bovendien voel je je dan niet verplicht om heel je bord leeg te eten uit beleefdheid tegenover de gastheer of -vrouw.


- Overeet je nooit ! Hou deze gouden regel ook tijdens de feestdagen vol. Telkens je je overeet belast je je maag en darmen. Bovendien voel je je gewoon niet goed na een te zware maaltijd. Let vooral op bij het eten van vlees. Vlees verteerd namelijk niet snel.


- Eet rustig en geniet van je maaltijd. Kies voor kwaliteit ipv kwantiteit. Eet rustig en proef de smaak echt. Voor ook geen drukke gesprekken tijdens het eten maar hou het luchtig en kalm.


- Let op met alcohol. En nu heb ik het niet enkel over de hoeveelheid calorieën uit alcohol maar ook voor het wegvallen van je grenzen. Wanneer je enkele glazen op hebt, ga je veel sneller (ongezond) snacken. Je eet gewoon tot 20% meer na enkele glazen alcohol. Denk er ook aan dat je lichaam veel tijd nodig heeft om alcohol af te breken.


- gebruik kleine borden en wijnglazen. Ik weet wel, het oogt minder mooi, maar je eet en drinkt er wel minder door.


- Drink voldoende water. En wissel zeker met water af wanneer je alcohol drinkt.


- Let vooral op met de aperitiefhapjes. Veel van deze hapjes lijken onschuldig omdat ze "klein" zijn. Toch zijn er hapjes bij die veel calorieën bevatten en je raakt snel de tel kwijt. Kies bijvoorbeeld voor snoepgroentjes of olijven ipv chips of broodjes met kruidenboter. Probeer om na de aperitiefhapjes nog een hongergevoel te hebben. Zo ga je niet aan tafel met een maag die eigenlijk al gevuld is.- Beperk sauzen, jus, mayonaise en andere vette toevoegingen


- Probeer om eens een gezond nagerecht te maken. Wat ik altijd een topper vind is vers fruit met chocoladefondue. Dan kan je ook enkel fruit nemen of af en toe eens in de chocolade "soppen".

Wacht ook even na de maaltijd alvorens het nagerecht te serveren. Wij spelen meestal eerst een spelletje met de cadeautjes en pas daarna volgt het dessert.


- Ga nog even een wandeling maken. Ook met Kerst kan het heerlijk zijn om met de familie nog even een blokje om te wandelen. Gaat het 's avonds niet meer lukken, probeer dan overdag even een korte wandeling te maken of een eindje te joggen. Het wordt helemaal cool wanneer het gesneeuwd heeft. Let's hope !!


- Las tussen de feesten door één (of meerdere ) detoxdag(en) in. Niet dat je enkel sapjes mag drinken maar ga voor een dag vol lichte voeding. Veel groenten, enkele stukjes fruit , een stukje vis of hou het eens veggie. Zo compenseer je de feestdagen een beetje.


- GENIET, GENIET, GENIET !! Last but not least ! Wees niet te streng voor jezelf als het toch eens misloopt, en geniet van al het lekkers. Een praline of kroketjes bij de kalkoen, het mag hoor. Zolang je het maar binnen de perken houdt. Zo voel je je ook na de feestdagen nog fit en gezond!!


Fijne, fitte feesten allemaal!!

Zelf nog ideeën om fit te blijven tijdens de feesten? Let us know!!34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page