top of page

9 tips om je goede voornemens vol te houden!

Januari ! De maand van de goede voornemens. De fitnesscentra lopen vol, mensen starten massaal met gezonder eten. Van de grote aantallen die zich inschrijven in de sportschool sneuvelen er echter vaak velen en tegen eind februari is de rust in de sportscholen en fitnesscentra weergekeerd. En na enkele weken gezond eten geven we onszelf weer massaal over aan de taartjes en de frisdrank. Hoe komt dit toch? Of beter nog, hoe kunnen we dit vermijden? Ik geef je graag enkele tips : Go for it en hou vol, je kan het!

1. Wees realistisch Wil jij 10 kilo afvallen op 1 maand? Of neem je je voor om nooit geen ijsje meer te eten? (terwijl dit één van je favorieten is?) Dan staat het eigenlijk al vast dat je zal falen. Zie dus dat elk doel dat je stelt ook haalbaar is.


2. Zet je goede voornemens op papier, maak er een plan van.

Door je voornemens neer te pennen dwing je jezelf om erover na te denken, vooral als je er een echt plan van maakt. Wil je afvallen? Dan denk je best na over hoe je dit aanpakt als je naar een feestje gaat, op restaurantbezoek...misschien helpt het als je enkele vrienden of familieleden op de hoogte brengt van je plannen, of misschien is professionele hulp nodig.3. alleen of met professionele hulp Ga voor jezelf na of je je plan alleen kan uitvoeren. Heb je veel stress en wil je dit aanpakken ? Misschien is mindfulness dan wel iets voor jou. Wil je enkele kilo's kwijt en probeerde je het al op je eentje? Dan kan een diëtiste of voedingsconsulente je helpen. Soms kan je ook gewoon je partner betrekken. Welke mensen kan je inschakelen voor hulp als je het eventjes moeilijk hebt?

4. Maak een plus-en minpunten lijst Hang deze lijst op een plaats waar je veel komt. Het werkt positief om een pluspuntenlijst te zien, hierdoor blijft je motivatie veel sterker. Vraag eventueel raad bij andere mensen.

5. Beloon jezelf Belangrijk hierbij is om jezelf te belonen met iets dat je goede voornemens niet in de weg staat. Dus beloon jezelf niet met een friet als je enkele kilo's kwijt bent maar met nieuwe loopschoenen, een nieuwe broek,..... 6. Wees niet obsessief Wanneer je enkel maar bezig bent met je goede voornemens waar te maken en de rest in je leven op de achtergrond zet, zal je het niet volhouden. Vroeg of laat neemt deze "rest" terug de bovenhand. Het is goed als je regelmatig aan je goede voornemens denkt, maar je leven gaat gewoon door, en er zijn ook nog andere belangrijke zaken, niet?

7. Houd je resultaten bij Maak er eventueel een soort dagboek van. Je kan ook met weekplanningen of maandplanningen werken. Het is makkelijker om minder grote doelen of tussentijdse doelen te stellen, zo houd je het makkelijker vol. Ga dus eerst voor 5 kilo afvallen in plaats van 10 kilo. Of ga eerst voor 3 km lopen in plaats van 10 km.


8. Motivation get's you started, a habit keeps you going

Deze quote vind ik zelf heel inspirerend en het is ook gewoon de absolute waarheid! Onderzoeken tonen aan dat de tijd die nodig is om een gewoonte aan te leren afhankelijk is van persoon tot persoon en van hoe ingrijpend de verandering is in je leven. Het varieert tussen de 18 dagen en de 254 dagen. Meestal duurt het 2 à 3 maanden voor je je nieuwe gedrag automatisch zal toepassen en zelfs ongeveer 6 maanden voordat het een deel van je persoonlijkheid is. Blijf dus geduldig, het wordt allemaal makkelijker, maar je moet volhouden!

9. Blijf proberen Rome is ook niet gebouwd in 1 dag. En ik twijfel er niet aan dat er wel eens een muurtje zal gesneuveld zijn tijdens de werken! Maak gewoon een nieuw plan, denk na over waar het fout liep, gun jezelf de tijd om het proces terug te overlopen, informeer je over hoe je je fout de volgende keer kunt vermijden en start terug opnieuw!!! Het zal je lukken!!


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page