top of page

40+ artikel : Hoe afslanken tijdens de menopauze?

Hoe komt het toch dat we tijdens de menopauze last hebben van vapeurs, huidverslapping of een slecht humeur? En..hoe komt het dat we tijdens de menopauze bijkomen?

Laat me eerst vertellen dat het normaal is dat je tijdens de menopauze 2 tot 3 kilootjes bijkomt. Maar in mijn praktijk hoor ik vaak ook dat vrouwen tot 10 kilo's bijkomen tijdens deze periode. Meestal is er dan toch wel meer aan de hand.

afslanken tijdens menopauze

1) Ons metabolisme vertraagd

Tijdens de overgang produceren de eierstokken steeds minder oestrogeen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol spelen bij tal van lichamelijke en geestelijke processen. Zo vertraagt ook ons metabolisme tijdens de overgang. Met andere woorden : ons lichaam heeft minder voedsel nodig om goed te functioneren.


Probleem is dat onze hersenen niet mee zijn en omdat we verleerd zijn om naar ons natuurlijk verzadigingsgevoel te luisteren, eten we gewoon teveel. Meermaals hoor ik in mijn praktijk : ik eet niet meer dan vroeger en toch kom ik bij. Dat is dus normaal.


De oplossing?

Leer terug naar je natuurlijk verzadigingsgevoel te luisteren.

Eet altijd aan tafel en eet rustig. Geen tv, geen gsm en zeker geen discussies of hevige gesprekken aan tafel. Eet langzaam en kauw goed. Vraag je regelmatig af of je nog aan het eten bent van goesting of omdat je nog honger hebt. Stop steeds wanneer je genoeg hebt, overeet je niet.


2) Onze spieren verminderen

Hoe ouder we worden, hoe meer vet en minder spieren we krijgen. Spieren verbruiken meer calorieën dan vet. Deze natuurlijke afname van spieren is dus niet gunstig voor ons gewicht.


De oplossing?

Eet voldoende (natuurlijke) proteïnes in de vorm van vlees, vis, eitjes, yoghurt. Voor vrouwen is bijvoorbeeld 3x per dag 100gr van deze voedingswaren voldoende. Wissel voldoende af en eet niet te vaak rood vlees.


Beweeg bovendien voldoende. Elke dag minimum een half uur licht intensief (bv stevig door wandelen) in combinatie met 3 x per week lichte krachttraining is ideaal.


3) We krijgen meer trek door hormoonschommelingen


Nog een moeilijkheid is dat we omwille van de hormoonschommelingen meer trek krijgen, zoals sommigen dit hun hele leven tijdens hun maandstonden ervaren, of tijdens een zwangerschap. Probeer je hiervan bewust te zijn en drink bij trek even een glas water of een tasje thee. Toch veel zin in zoet? Kies dan voor een stukje (zoet) fruit ipv koeken.

Ook al bevatten druiven bijvoorbeeld veel suikers, het is nog altijd veel beter dan een stuk taart of cake.


4) Kunnen we ook tijdens de menopauze op gewicht blijven of zelf afvallen?


Dit kan zeker, al zal het proces langer duren dan in je jonge jaren.


5) Hieronder nog enkele do's en dont's :


  • Ga zeker niet op een streng dieet. Je gaat dan je metabolisme alleen nog harder vertragen waardoor je op termijn al dik wordt van een appel.

  • Eet gezond en gevarieerd, laat je eventueel een tijdje begeleiden door een voedingsconsulent. Hij/zij kan je meer uitleg geven over welke koolhydraten je mag eten en welke niet, of welke producten tijdens het ouder worden gaan zorgen voor je spierbehoud.

  • Maak op voorhand een maaltijdplanning en schrijf ook op wat je gegeten hebt. Maak ook een boodschappenlijst wanneer je naar de winkel gaat.

Snelafvallen |Kasterlee
snelafvallen|Kasterlee
  • Ontspan! Eventueel kan je bewegen combineren met ontspannen : een fijne wandeling in de natuur heeft een ontspannend effect op ons lichaam. Je kan ook aan yoga doen of een ontspannend boek lezen.

  • Slaap voldoende. Heb je hiermee problemen? Bouw dan een rustig slaapritueel in voor elke avond en stop je 'schermtijd' een 20 minuutjes voordat je gaat slapen. Dus geen tv, gsm of pc meer. Helpt dit allemaal niet? Ga dan eens naar een slaapcursus of slaaptherapeut, vaak krijg je op 1 dag voldoende tips mee om terug zalig te slapen.

  • vermijd alcohol. Alcohol bevordert de vetopslag en zorgt ervoor dat je metabolisme vertraagt. Tijdens een dieet is alcohol dus zeker af te raden.


Al lijken bovenstaande tips niet allemaal rechtstreeks verband te houden met ons gewicht, ze beïnvloeden allemaal onze hormonenhuishouding. Ons lichaam is complex en onze hormonenhuishouding draagt bij aan ons gewichtsbehoud of aan het afvallen tijdens de menopauze.


Wil je graag regelmatig tips ontvangen over gezondheid en afslanken? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief.


173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page