
Ingrediënten
800 g venkel + groen
200 g blanke amandelen
3 el olijfolie
1 sjalotje, fijngesneden
3 teentjes knoflook, geperst
2 sneetjes speltbrood
blokje groente bouillon
extra vierge olijfolie, voor garnering
Bereidingswijze
Verhit 2 el van de olijfolie in een ruime pan. Fruit hierin kort het sjalotje en twee van de knoflooktenen aan. Snijdt 700 g van de venkel grof en voeg samen met de amandelen, 1 l water, 1 sneetje brood en het blokje bouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 10 min. koken.
Doe intussen het andere sneetje brood in de keukenmachine en maal tot fijn kruim. Verhit in een koekenpan de overige el olijfolie. Bak hierin het broodkruim tot het licht begint te kleuren. Voeg de overige knoflookteen toe en bak tot je een krokant en goudbruin knoflookkruim hebt. Breng op smaak met wat zout en zet apart.
Haal de soep van het vuur pureer tot een gladde soep en schenk de soep door een fijne zeef. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Laat de soep eventueel op kamertemperatuur komen en zet vervolgens in de koelkast.
Snijdt de rest van de venkel ragfijn. Verdeel de koude of warme venkel-amandelsoep over de kommen. Garneer met wat van de fijngesneden venkel, het knoflookkruim, het venkelgroen en besprenkel met wat extra vierge olijfolie.