Waarom kan je met de éne olijfolie bakken en kan je de andere alleen bij koude gerechten gebruiken? En met welke olijfolie mag ik nu weer bakken? We bekijken de verschillende soorten.
Verschillende soorten olijfolie
VIERGE OLIJFOLIE :
Een olijfolie mag Vierge olijfolie noemen als de olie mechanisch is geperst. Er vinden geen andere bewerkingen plaats en de olijven worden niet verhit. Zo blijft de smaak van de olijven het beste bewaard. Nadeel is dat je deze olie niet (langdurig) mag verhitten omdat er dan kankerverwekkende stoffen vrij komen. Deze olie gebruik je dus best enkel bij koude bereidingen.
EXTRA VIERGE OLIJFOLIE :
Extra vierge of vertaald : extra maagdelijk staat voor volledig onbewerkte olijfolie. Extra vierge olijfolie is de eerste lichting olie die wordt geperst van de beste olijven Deze olijfolie is de beste van kwaliteit en heeft de meeste smaak. Hij is ideaal voor in salades of tapenades te gebruiken, of gewoon puur op een stukje stokbrood! Hij mag echter ook niet (langdurig) verhit worden.
Bij de langdurige verhitting van extra vierge olijfolie komen er eveneens schadelijke, kankerverwekkende stoffen of PAK's vrij.
GEWONE (GERAFFINEERDE) OLIJFOLIE :
Commentaires