top of page

Welke olijfolie?

Waarom kan je met de éne olijfolie bakken en kan je de andere alleen bij koude gerechten gebruiken? En met welke olijfolie mag ik nu weer bakken? We bekijken de verschillende soorten.

Verschillende soorten olijfolie


VIERGE OLIJFOLIE :

Een olijfolie mag Vierge olijfolie noemen als de olie mechanisch is geperst. Er vinden geen andere bewerkingen plaats en de olijven worden niet verhit. Zo blijft de smaak van de olijven het beste bewaard. Nadeel is dat je deze olie niet (langdurig) mag verhitten omdat er dan kankerverwekkende stoffen vrij komen. Deze olie gebruik je dus best enkel bij koude bereidingen.


EXTRA VIERGE OLIJFOLIE :

Extra vierge of vertaald : extra maagdelijk staat voor volledig onbewerkte olijfolie. Extra vierge olijfolie is de eerste lichting olie die wordt geperst van de beste olijven Deze olijfolie is de beste van kwaliteit en heeft de meeste smaak. Hij is ideaal voor in salades of tapenades te gebruiken, of gewoon puur op een stukje stokbrood! Hij mag echter ook niet (langdurig) verhit worden.

Bij de langdurige verhitting van extra vierge olijfolie komen er eveneens schadelijke, kankerverwekkende stoffen of PAK's vrij.


GEWONE (GERAFFINEERDE) OLIJFOLIE :

Bij gewone olijfolie worden alle onzuiverheden uit de olie gehaald door middel van verhitting en vervolgens afkoeling, een speciaal proces in een fabriek. Hierbij gaat een deel van de smaak verloren, maar dankzij het proces is de olie wel ideaal om mee te koken en te bakken.


Wil je dus je gasten overdonderen met een lekkere met olijfolie op smaak gebrachte salade of wil je een lekkere olie op tafel zetten voor op je stokbrood?? Ga dan voor extra vierge olijfolie. Ga je een stukje vlees bakken in de pan? Ga dan voor de gewone olijfolie. Twijfel je? Bij vierge olijfolie zal steeds "alleen voor koude toepassingen" op het etiket vermeld staan .


Krijg je graag regelmatig nieuwe tips? Volg ons dan op instagram


olijfolie op toastbrood

432 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page