top of page

Wat je nog niet wist over water!!

Je moet 1,5 à 2 liter water per dag drinken! Ja, dat wist ik al ! Zeker tijdens het afvallen wordt vaak aangeraden om veel water te drinken. Maar waarom nu eigenlijk? Wel, er is meer dan 1 reden.


Even een beetje meer uitleg :


We noemen eiwitten, koolhydraten en vetten macronutriënten. Het zijn stoffen waarvan ons lichaam relatief veel nodig heeft. Ook water is een macronutriënt.


Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, nml 70%. Het is dan ook noodzakelijk om dit macronutriënt regelmatig aan te vullen, zodat onze lichaamsfuncties hun rol kunnen invullen. We kunnen weken zonder eten, zonder water slechts enkele dagen. Slechts 10% vochtverlies kan ons lichaam blijvend beschadigen.Water voor het transport van afvalstoffen

We hebben in ons lichaam 2 vatenstelsels. Ons bloedvatenstelsel en het minder bekende broertje : ons lymfestelsel. Deze laatste kan niet optimaal werken als het te weinig water krijgt. Omdat ons lymfestelsel een zeer belangrijke rol speelt bij de afvalverwerking in ons lichaam, gaan afvalstoffen zich opstapelen.


Als noodoplossing gaat onze lever het dan over nemen. Dit betekent natuurlijk een extra belasting van onze lever. De lever heeft vooral een reinigende en ontgiftende functie.


Wanneer je te weinig water drinkt gaan je nieren de urineproductie verminderen om zo het verlies van vocht te beperken. Je urine kleurt den donkergeel en ruikt fel. Door deze vermindering van urine ontstaat er een te gering afgifte van afvalstoffen.


Water heeft een sterk oplossend vermogen. Maar wist je dat warm water een nog groter oplossend vermogen heeft? Daarom dat tijdens het afvallen vaak aangeraden wordt om een glas warm water te drinken. Ijskoud water is minder lief voor ons lichaam en wordt afgeraden.


Hoeveel water?

Je hebt ongeveer 3 liter vocht per dag nodig. Ongeveer 1 liter haal je uit je voedsel. Dus zou je nog 2 liter water moeten drinken. Het beste is om dit gelijkmatig over de dag te verdelen.

Maar dit zijn slechts gemiddelden. Bepaalde voedingspatronen vragen om meer water.


Tijdens een eiwitrijk dieet wordt vaak aangeraden om veel water te drinken. Terecht want de vertering van eiwitten vraagt om meer water.

Producten met cafeïne of alcohol werken vochtafdrijvend. Wanneer je dus veel cola of koffie drinkt, moet je ook veel water drinken. Ook sommige thee's werken vochtafdrijvend, zoals bijvoorbeeld venkelthee.Gevolgen van te weinig water


maagpijn

maagzuur

pijn in de borst

lage rugpijn

moe zijn

prikkelbaar

reumatische gewrichtspijn

migraine

angstig zijn

ongeduldig zijn

depressief zijn

zwaar hoofd

concentratie moeilijkheden


Ja het lijstje is lang......


Een uitdroging van slechts 2% kan reeds een energieverlies geven van 20%.

Onze hersenen bestaan voor 85% uit water. Alcohol is vochtafdrijvend. Dit verklaart "onze kater" die we hebben daags na een feestje met teveel alcohol. Onze hersenen brengen bij watertekort de glucosedrempel omhoog om het peil in de hersenen goed te houden. Deze glucose gaat dan het vocht vasthouden. Mensen met stress of met een kater hebben ook vaak zin in zoet of koolhydraten.


Vaak vinden mensen het moeilijk om voldoende water te drinken. Toch is het een gewoonte. En gewoontes kan je aanleren. Tegenwoordig bestaan er ook apps voor op je smartphone om je hieraan te herinneren. Misschien een ideetje?


Heb je zelf nog ideeën om meer water te drinken? Laat het ons dan even weten.


Elly

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page