ONTBIJTEN : JA OF NEEN ?
Als je het mij vraagt, is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van je dag! Je hoeft daarom niet onmiddellijk te eten wanneer je opstaat. Neem gerust eerst je douche, lees je mails of laat je hond uit.. Maar ontbijt wel ten laatste een uur nadat je bent opgestaan.
Men zegt in de volksmond wel eens dat je moet ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar. Dit klopt als je de nadruk wilt leggen op het belang van het ontbijt! Het klopt echter niet wat de hoeveelheid of aantal calorieën betreft. Deze verdeel je beter over je dag! Je ontbijt kan zelfs best minder calorieën bevatten dan je middagmaal.
Ohja, ik weet het…ik begon deze blogpost met mijn overtuiging ; het ontbijt is de belangrijkst maaltijd van de dag ! Dit klopt nog altijd!
WAAROM DAN? Wanneer je een evenwichtig ontbijt neemt, krijg je minder trek in allerlei verleidingen. Dit komt omdat door een evenwichtig ontbijt te consumeren, je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Onderzoek wijst ook uit dat je het tekort aan voedingsstoffen dat je oploopt door je ontbijt te skippen, bijna niet meer kan inhalen gedurende de dag. Ook tijdens het afvallen heeft het ontbijt overslagen dus geen zin!
Door een gezond ontbijt wordt je productiever. Dit omdat de cognitieve functies worden versterkt. Zo kan je je beter concentreren tijdens je werk.
Je ontbijt trekt je spijsvertering op gang en verhoogt je metabolisme. Dit is zeker tijdens een dieet maar ook om op gewicht te blijven van groot belang!Heb je last van constipatie? Sla dan zeker het ontbijt niet over!!
Geen zin in ontbijt of geen honger?
Vaak zijn dan je hormonen uit balans. Dit kan komen door een verkeerd voedingspatroon ( verkeerde voeding, verkeerde gewoonte om niet te ontbijten,…) of door veel stress of slecht slapen. Normaal heb je ‘s morgens een piek van het hormoon Cortisol. Deze piek ontbreekt dan in de ochtend. Vaak krijgt men dan net ’s avonds deze piek, waardoor men ’s avonds meer honger heeft.
Hoe terug in evenwicht geraken?
· Plan 5 à 6 eetmomenten in per dag : 3 hoofdmaaltijden en 2 à 3 tussendoortjes. · Eet gezond en breng voldoende variatie in je voeding. Veel groenten, fruit, volgranen producten, yoghurt, mager vlees en vis…. en beperk suikers en snelle koolhydraten (witte rijst en pasta,…) · Probeer om telkens rond hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. Niet evident maar het bevordert je slaap. · Voorkom stress. Stress heeft namelijk ook een heel grote invloed op je cortisolniveau! · Het kan helpen om ’s morgens vlak na het ontwaken een ommetje te maken, door het natuurlijk daglicht krijgen je hersenen meteen het signaal dat het dag is, dit bevordert je bioritme.
Een evenwichtig ontbijt? Enkele voorbeelden
· Yoghurt (Griekse yoghurt , soyayoghurt,…) met havermout en vers fruit · Yoghurt met suikerarme granola en vers fruit (granola kan je makkelijk zelf maken · 2 roggesneetjes met een zachtgekookt eitje · Omelet met groenten (eventueel met sneetje volgranenbrood) · Boekweitpannenkoek met gebakken appel en kaneel · 2 sneetjes volgranenbrood met zelfgemaakte zalmmousse en tomaat (recept vind je hier!)
Is jouw voedingspatroon ook uit evenwicht? Wil je graag hulp bij een gezond en evenwichtig voedingspatroon? Neem dan zeker contact met ons op!
Komentarze