Hoe je cholesterol verlagen?
"Rome isn't build in a day" Om je cholesterol (blijvend) te verlagen moet je je gewoontes omgooien en dat is niet altijd makkelijk. Laat je dus niet ontmoedigen als je toch eens in je oude gewoontes vervalt. Gewoon de dag daarna de draad terug oppakken. Over cholesterol werd reeds veel geschreven en ik kan er pagina's over schrijven maar vandaag ga ik jullie gewoon in 9 tips meegeven wat je moet doen om je cholesterolgehaltes gezond te houden.
1) Eet voldoende fruit en groenten
1 keer per dag groenten eten is zeker niet voldoende. Vaak eten mensen enkel 's avonds bij de hoofdmaaltijd groenten. Zo kom je beslist niet aan een gezonde portie. Probeer dus ook als tussendoortje of ' s middags eens groenten te eten (snacktomaatjes als tussendoortje, een salade of soep als lunch). Eet ook bij je ontbijt eens groenten...raar? helemaal niet : een omeletje met tomaat en champignons en daarbij een roggeboterham is een heerlijk ontbijt, niet?
Eet ook 2 a 3 stukken fruit per dag. En (net zoals bij groenten) varieer! Elke groente en fruit levert namelijk een andere samenstelling van vitaminen en mineralen aan ons lichaam.

2) Drink voldoende
Hier zijn we weer!! Ik kan het niet genoeg herhalen : drink voldoende water (1,5 liter min. /dag)
Voldoende drinken zorgt ervoor dat je afvalstoffen vlot worden afgevoerd. Vind je het moeilijk? Bouw dan langzaam op. Eventueel kan je een reminder op je smartwatch, gsm of pc installeren.
3) Eet geen "witte" graanproducten, kies voor "volle" granen
Plaats geen wit brood o witte pasta op het menu maar kies bijvoorbeeld voor rogge of volkorenvarianten. Wit brood of witte pasta doet in je lichaam bijna hetzelfde als suiker !! Door de vezels die in volkoren of roggeprodukten zitten zal je bloedsuikerspiegel minder fel stijgen!
4) Eet elke dag een klein handjevol noten (of pitten en zaden)
Noten bevatten veel goede vetten, vitaminen, mineralen en vezels. Ondanks dat noten veel vetten bevatten, zullen ze je toch helpen bij het verminderen van je cholesterol. Dit omwille van de aanwezigheid van een grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren.
Ook hier geldt hetzelfde als bij fruit en groenten : elke noot levert andere gezonde stoffen aan. Dus varieer!
