top of page

Gezonde(re) sauzen

Foto van schrijver: Elly StevensElly Stevens

We weten allemaal dat “den Belg” een echte sausboer is, maar in saus zit heel vaak véél vet en suikers en laat dat net slecht zijn voor je dieet, lichaam en dus ook voor de weegschaal.


Wij raden aan om gerechten meer puur te eten en te genieten van de natuurlijke smaken. Heb je toch zin in een lekker sausje, maar dan zonder schuldgevoel ? We hebben 5 klassiekers omgeswitcht naar een slankere versie.


Mosterd-dipsaus (super lekker bij mosselen)

Lekker ter vervanging van mayonaise, dipsaus, mosseldipsaus

1 avocado

2 eetlepels (soya)yoghurt

Mosterd (naar smaak)

Halve citroen

Peper en zout

Doe het vruchtvlees van de avocado in een maatbeker, voeg de yoghurt, mosterd, peper en zout en het sap van een halve citroen toe. Mix met een soepmixer (of maak het geheel klaar in een blender). Klaar!


Mayonaise dressing met verse kruiden (voor bij een barbecue)

Lekker als dipsaus of als dressing bij een slaatje of barbecue.

2 grote lepels mayonaise (ik gebruik -80% van DL)

2 grote lepels yoghurt

heel veel verse kruiden (peterselie, bieslook,....), heel fijn gesneden

2 augurken en een lepel zilveruitjes, eveneens heel fijn gesneden

(eventueel kan je er nog kappertjes aan toevoegen en/ of mierikswortelpuree.)


​Meng alle ingrediënten, klaar !! nog lekkerder als je de saus enkele uren op voorhand maakt!

Tip : in de vriezer heb ik ook steeds kleine potjes kruiden vanuit de supermarkt, deze kan je bij gebrek aan verse kruiden ook gebruiken

Tip 2 : in Albert Heyn kan je reeds fijngesneden augurkjes + zilveruitjes kopen in een potje!



Provencaalse saus

Lekker bij biefstuk en groentenfriet

5 tomaten

1 rode en 1 gele paprika

1 ui

1 bakje champignons ( in schijfjes)

100 gr boontjes.


Snij alles in gelijke stukjes. Fruit de ui aan in een beetje olijfolie. Doe de rest van de groenten erbij. Deksel op de pan en laat 10’ sudderen. Doe dan het deksel van de pot en laat de saus zachtjes indikken.


Witte saus van knolselder

Lekker bij broccoli, pompoenlasagne, bloemkool


250ml halfvolle melk (of soyamelk)

¼ knolselder (in blokjes gesneden)

Nootmuskaat, peper en zout


Kook de knolselder gaar. Giet af. Doe de melk bij de knolselder. Warm op. Voeg de kruiden erbij en mix het geheel. Klaar


Kaassaus

Lekker op ovenschotels, bij witloof,…


Bereid de witte saus zoals hierboven vermeld. Voeg 1 of 2 soeplepels “slankie” smeerkaas van het merk Milner toe. Klaar !




171 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page