top of page

Hoe kan ik “restjes” verwerken?

Restjes…Vind jij het ook zo jammer wanneer je etenswaren in de vuilbak moet gooien? Ik ook! Daarom volgende tips om etensresten te verwerken:


Soep maken:

Eéntje die ik vaak gebruik, zeker sinds ik een soepmaker heb aangeschaft: verzamel restjes groenten, vlees en bouillon en maak er een heerlijke zelfgemaakte soep van. Voeg kruiden en specerijen toe naar smaak.

Roerbakgerecht:

Gebruik restjes groenten, vlees of gevogelte om een smakelijk roerbakgerecht te maken. Voeg wat knoflook en gember toe voor extra smaak.

Omelet:

Mix restjes groenten, kaas, vlees of vis door geklopte eieren en bak er een smakelijke omelet van.

Quiche of hartige taart:

Heerlijk bijzonder en toch zo makkelijk! Meng diverse restjes groenten, vlees en kaas met eieren en een beetje soyaroom om een heerlijke quiche of hartige taart te maken. Bak het geheel in een taartvorm tot het gaar en goudbruin is.

Smoothies of sap:

Zelf ben ik niet zo’n grote fan van smoothies of sap omdat het voor je bloedsuikerspiegel beter is om fruit in zijn geheel op te eten. Maar wanneer je fruit of je groenten wat te rijp zijn, kan een smoothie of sap een goede oplossing zijn. Mix ze met wat water, yoghurt of melk voor een verfrissend drankje.


Pizza:

Maak gebruik van overgebleven groenten, vlees en kaas om je eigen pizza te beleggen. Gebruik een kant-en-klare (groenten)pizzabodem of maak er zelf een met behulp van speltmeel, water en gist.

Restjes als lunch:

Gebruik restjes van het avondeten als vulling voor sandwiches, wraps of pita's. Voeg wat verse groenten en saus toe voor extra smaak.

Zo gebruik ik overschot van spaghettisaus vaak om een croque bolognaise te maken met parmaham en mozzarella, heerlijk!

Oud brood:

Oud brood kan je echt op vele manieren gebruiken!


Croutons: Snijd oud brood in blokjes, besprenkel ze met olijfolie en kruiden naar keuze, en bak ze in de oven tot ze knapperig zijn. Gebruik ze als topping voor salades of soepen.

Gewoon roosteren: heerlijk met een beetje cottagecheese en enkele gebakken schijfjes appel




Croque monsieur: of madame, of hawaï : dit kent iedereen

Broodpudding: Zalig, mijn moeder bakte dit regelmatig, dus voor mij is deze pure nostalgie ..probeer het zeker een keertje!!

Verloren brood: of is het gewonnen brood? Bijna iedereen kent deze wel!! Heerlijk je sopt je sneetje oud brood onder in een mengsel van ei en een beetje melk. Beetje olijfolie in de pan en bakken maar!!

Invriezen: Of je kan restjes natuurlijk ook vaak invriezen. Doe restjes van soep rechtstreeks in een potje dat ook in de microgolf kan. Handig om mee naar het werk te nemen!


Bananen waarvan de schil bruine puntjes vertoont?

Doe de schil van de banaan en wikkel de banaan in huishoudfolie of aluminiumfolie en vries ze in. Gebruik de banaan later voor bananenijs (zie recept), een smoothie, of om gewoon bevrozen op te eten! Lekker hoor!



Avocado:

Avocado is supergezond maar een hele avocado is soms wat veel van het goede! Slechts een halve avocado dan nodig? Doe een beetje water in een kommetje en leg de andere helft met het vruchtvlees hierin. Schil deze helft niet!





 
 
 

Comments


bottom of page