top of page

Het belang van spieren

Bijgewerkt op: 16 sep. 2021

We weten allemaal wel dat spieren belangrijk zijn. Onmisbaar zelfs. Goede spierkracht is belangrijk voor het ganse lichaam. Wanneer je spierkracht verliest, ga je moeilijker kunnen bewegen en heb je minder evenwicht, waardoor je sneller valt.


Maar daar is lang niet alles mee gezegd. Bij een vermindering van spierkracht, neemt de kans op diabetes en overgewicht toe. Gezonde spieren hebben namelijk een positief effect op je suikerhuishouding.


Wanneer worden spieren afgebroken?


In principe breekt je lichaam spieren af wanneer ze langdurig niet worden gebruikt. Een paar dagen in bed doorbrengen zorgt al snel voor 1,5 kilo spierverlies. Wanneer je langdurig ziek bent geweest, is het belangrijk om je spierverlies zo goed mogelijk tegen te gaan.


Spierverlies door ouderdom. Het proces van spierverlies begint vaak al vanaf 30 jaar. Vanaf je 50 ste versnelt dit proces en verlies je 1 tot 2% per jaar, vanaf 70 jaar tot 3.6% per jaar.


Spierverlies door crashdiëten. Wanneer je te snel gewicht verliest zonder rekening te houden met een juiste hoeveelheid aan macronutriënten verlies je ook spiermassa. Wanneer je terug even “normaal” gaat eten, zijn er minder spieren die energie verbranden. Je verbruikt dus minder calorieën en slaat sneller extra vet op. Daarom dat sommige mensen na een streng dieet meer bijkomen dan ze zijn kwijtgeraakt! Laat je steeds goed begeleiden bij een dieet en laat je vet- en spiermassa regelmatig meten!


spieropbouw
spierbehoud | Switchdieet | Kasterlee

Hoe voorkom je spierverlies?


Om spieren te behouden heeft ons lichaam gezonde voeding nodig. Eiwitten zijn de voornaamste bouwstof van onze spieren. Je vindt eiwitten voornamelijk terug in vlees, vis, gevogelte, eieren en yoghurt. Ook sommige groenten bevatten relatief veel eiwitten, zoals peulvruchten.

Maar niet enkel eiwitten zijn belangrijk, je moet ook voldoende vitamines binnenkrijgen. Vooral vitamine D is belangrijk.Even belangrijk is natuurlijk om voldoende te bewegen. Je kunt het beste spierverlies voorkomen door rustig te bewegen of door rustige oefeningen. Wandelen is bijvoorbeeld prima maar je gebruikt dan wel niet elke spiergroep. Daarom wordt aangeraden om ook spieren op te bouwen door krachttrainingen.

Ook dagelijkse klussen dragen bij tot spierbehoud : tuinieren, poetsen,...spierbehoud door klusjes
bewegen | Switchdieet |kasterlee

Maar soms ontbreekt het ons aan tijd of zin om te sporten en te bewegen. Of zijn bepaalde spiergroepen echt wel verslapt. Wanneer we dan op korte termijn onze spieren willen verstevigen en doen toenemen, kunnen we gebruik maken van EMS. EMS is de afkorting voor elektromyostimulatie (elektrische spierstimulatie). Bij dit soort training worden je spieren door elektrische impulsen gestimuleerd en op die manier versterkt.


Ons allernieuwste EMS toestel is op dit moment het meest intensieve en krachtigste toestel op de Europese markt. Het maakt geen gebruik van elektronische impulsen maar van magnetische velden. Gedurende 1 behandeling behaal je hetzelfde resultaat als bij 30.000 sit-ups of squats. Het mooie is dat je spieren niet verzuren en dat je dus ook niet stijf bent de dag na de behandeling. Niet alleen je spiermassa neemt toe maar onze EMS Reshape pro zorgt er ook voor dat je vetmassa vermindert!


Wil je graag meer info over de EMS RESHAPE PRO? Of wil je graag een proefbeurt?

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page