top of page

Metabolisme


Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen lijken te genieten van een 'snel metabolisme', terwijl anderen het gevoel hebben dat hun stofwisseling in een winterslaap is? Het wordt tijd om dit mysterie te ontrafelen en te ontdekken hoe je jouw innerlijke calorieënverbrander kunt stimuleren.


Metabolisme: Het geheime leven van calorieën

Metabolisme, ook wel bekend als stofwisseling, is een intrigerend samenspel van chemische processen die zich afspelen in de diepten van onze lichaamscellen. Hier wordt voedsel omgetoverd tot de levensenergie die we nodig hebben om te floreren. Het is eigenlijk de manier waarop ons lichaam calorieën verbrandt. Laten we eens nader bekijken hoe je dit innerlijke vuurtje kunt aanwakkeren.


Zit het in de genen?

Als je de indruk hebt dat je lichaam calorieën verbrandt met de snelheid van een slome schildpad terwijl je rust of slaapt, dan is de kans groot dat je een 'traag rustmetabolisme' hebt. Dit kan inderdaad deels worden bepaald door je genen, maar betekent dat echt dat je er niets aan kunt doen? Zeker niet! Laten we eens kijken naar enkele boosdoeners die je metabolisme kunnen vertragen.


9 Dingen die je metabolisme vertragen/verhogen


Te weinig water

Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om je metabolisme soepel te laten verlopen. Als je te weinig water drinkt, vertraagt dat je stofwisseling en kun je sneller gewicht aankomen.


De juiste tussendoortjes maken het verschil:

Als je gewicht wilt verliezen, lijken caloriearme snacks een logische keuze. Maar wist je dat meervoudig onverzadigde vetten eigenlijk je vetverbranding kunnen stimuleren? Denk aan een handvol noten per dag. Deze slimme voedingsmiddelen verdienen vaker een plekje op je menu.


Koffie, het geheime wapen:


Zet dat deca-koffietje maar even aan de kant. Af en toe een cafeïneshot kan je stofwisseling een boost geven. Maar onthoud, alles met mate, zelfs voor koffiedrinkers.


Proteïnen, de motor van je metabolisme: Voedingsmiddelen rijk aan proteïnen, zoals vis, eieren, kip, peulvruchten, noten en zaden, vergen meer energie van je lichaam om te verteren. Dit geeft je metabolisme een flinke duw in de rug.


Een beetje pit

Voeg wat rode pepers toe aan je maaltijden! Ze bevatten capsaïcine, een stof die je metabolisme een kickstart geeft en je helpt om sneller verzadigd te raken.


Koelere kamertemperatuur

Een frissere omgeving activeert 'bruin vetweefsel' dat calorieën verbrandt om je warm te houden. Dus, laat die thermostaat een beetje zakken voor een metabolismeboost.


Slaap als medicijn:


Een goede nachtrust is van vitaal belang voor een

gezond metabolisme. Slaaptekort kan de verwerking van koolhydraten verstoren, dus zorg voor 7 tot 9 zalige uren slaap.Beweging en sport

Hier is een boeiende waarheid: hoe meer spiermassa je in je lichaam hebt, hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs als je gewoon ontspannen op de bank ligt. Dus, elke keer dat je de sportkleren aantrekt en gaat bewegen, geef je niet alleen je spieren een boost, maar ook je rustmetabolisme krijgt een flinke opkikker. Spierkracht is jouw geheime wapen voor een actiever metabolisme, zelfs tijdens die welverdiende rustmomenten.


Stress minderen:


Stress is een metabolisme-killer. Het hormoon cortisol, dat wordt aangemaakt bij stress, vertraagt je stofwisseling en kan gewichtstoename veroorzaken. Probeer die stress te temmen met wat anti-stressstrategieën. Ga wandelen in de natuur, neem een warm bad of doe regelmatig een meditatie.


Nog vragen over ons metabolisme? Laat het ons weten!


Liefs, Elly

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page