top of page

De cruciale rol van Vitamine D

Dag lieve lezers! Omdat we deze week, na een "herfstweek" terug volop in de zomer zijn beland, wil ik jullie graag oproepen om nog even wat vitamine D op te doen!!


We hebben allemaal wel eens gehoord dat vitamine D goed voor ons is. En normaal hebben we na een zomer vol zon onze voorraad vitamine D weer opgekrikt! Die stralende zonneschijn voorziet ons namelijk niet alleen van warmte, maar ook van een flinke dosis vitamine D. Maar hoe lang moet je nu eigenlijk in het zonnetje zitten? En heeft die zonnecrème ook een woordje mee te spreken? 🏖️☀️😎Vitamine D: De Happy Juice voor je Gezondheid

Wist je dat ongeveer 45% van ons, kampt met een tekort aan vitamine D? En tijdens die donkere wintermaanden? Jawel, dan schiet dat cijfer zelfs omhoog naar 90%! Dat komt doordat we te weinig quality time met zonlicht spenderen en te weinig vitamine D-rijk voedsel op ons bord toveren. Sommige van ons maken zelfs niet genoeg vitamine D aan. Maar waarom is die vitamine eigenlijk zo belangrijk?

Wel, hij is de sleutel tot sterke botten, onbreekbare tanden, spieren waar je U tegen zegt, en de choreografie van je nieren en bijschildklier. Plus, hij speelt een hoofdrol in je immuunsysteem. Rock on, vitamine D!


Vitamine D tekort

Wat als je vitamine D-levels in de kelder zitten? Dan kan je last krijgen van vermoeidheid, spierpijnen en je immuunsysteem laat het afweten. Voor kinderen kan dat ook nog eens betekenen dat hun botten rare capriolen gaan uithalen. En voor ons, volwassenen, kan het leiden tot fragiele botten. En ja, gewrichtsklachten kunnen ook nog op het feestje verschijnen. Maar hé, geen paniek, er zijn oplossingen! 🙏🙏🙏


Vitamine D-Do's en Don'ts

Je snapt het al, het is tijd om je vitamine D-arsenaal aan te vullen én te bewaken. Hoe?

Ten eerste, een voedingsupgrade (vette vis, zuivel en plantaardige producten verrijkt met vitamine D). Of je kan supplementen bijnemen.


Maar vergeet niet, de zon is je BFF hier. Je huid geeft namelijk een spetterend vitamine D-feestje wanneer er zonnestralen zijn. En je denkt nu misschien: "Maar, wat als het bewolkt is?" No worries, die uv-stralen maken zelfs de zwaarste wolken zenuwachtig! 🌥️🌥️🌥️


Stralend in de Zon

Hoe lang moet je nu eigenlijk in het zonnetje staan? Wel,als je dagelijks zo'n 10 tot 15 minuten van het buitenleven geniet, dan goochel je al wat vitamine D tevoorschijn. En geloof het of niet, zelfs als je zonnecrème gebruikt, laat die nog steeds wat uv-stralen door.


En vergeet niet, de uv-graad varieert met het seizoen en tijdstip van de dag. En ook je huidskleur speelt een rol. Dus, dames met een iets donkerdere tint moeten iets langer in de zonneschijn chillen voor dezelfde vitamine D-vibe.


Durf te Vragen

Twijfel je over je vitamine D-niveau? Of vermoed je een tekort? Bespreek dit dan met je huisarts.


En sunshine 😘, geniet nu nog van de laatste zomerweken en boost je vitamine D!! 😎☀️Misschien nog een korte vakantie of een weekendje weg? 🏖️✈️


Liefs, Elly73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page