Gezond winkelen
Je moet gezond eten. Dat weet iedereen. En wanneer je groenten of fruit koopt weet je al snel : ik ben goed bezig!! Heel wat moeilijker wordt het wanneer we bewerkte voeding kopen. En al vinden we heel veel informatie terug op de verpakking, voor velen blijft het een ingewikkelde boel. De nutriscore brengt al wat meer duidelijkheid maar ook daar zitten addertjes onder het gras.
Maar kom, ik maak jullie alvast wat wegwijs...
1) Pas op met slogans en claims op verpakkingen: zij verkondigen vaak halve waarheden en zijn vaak misleidend!
Zo mag men de term light gebruiken wanneer men minstens 30% minder vet gebruikt : Zo zie je hierboven dat de light chips van Lay's 33,3% minder vetten bedraagt dan de gewone versie. Top! Zo kunnen we toch wel chips eten met minder calorieën?
Klopt! Maar wanneer we deze onder de loep nemen merken we toch iets vreemds. Er is slechts een verschil van 10,8% calorieën!! Hoe komt dit?
Om het verschil in smaak op te vangen, gaat men allerlei andere zaken toevoegen. Let in ons voorbeeld ook eens op het verschil in zout!
En bekijk zeker ook eens het verschil in prijs!!
Producenten verlagen de vetten niet voor jouw welzijn, maar om meer winst te kunnen maken. Mensen zijn namelijk bereid meer geld te betalen wanneer een product "light" is.
Ik sta er vaak van versteld hoeveel mensen er Cola zero drinken. Het klopt inderdaad dat deze minder calorieën bevat dan gewone cola. Maar deze cola bevat ook meer chemische toevoegingen om de smaak te behouden. Over het algemeen geldt : hoe meer E-nummers en hoe meer toevoegingen, hoe bewerkter een product is. En hoe bewerkter een product is, hoe minder goed ons lichaam het kan verwerken.
2) Lees aandachtig de lijst met ingrediënten
Wanneer een producent een lijst met ingrediënten opsomt, moet men steeds het ingrediënt met het grootste aandeel eerst vermelden, daarna in dalende lijn. Wanneer je onderstaand product bekijkt, zou je dus denken dat er meer vezels dan suiker aan toegevoegd zijn. Dit klopt echter niet. Dit omdat honing eigenlijk ook suiker is. Zo zie je in de product samenstelling (waar honing bij de suiker wordt geteld ) dat het product meer suikers dan vezels bevat.
Bij onderstaand product zou je op het eerste zicht denken, wanneer je naar de ingrediëntenlijst kijkt, dat dit produkt slechts 8% suiker bevat. Echter : glucose-fructose en aroniasap zijn eigenlijk ook suikers. Wanneer je naar de samenstelling per 100 gr kijkt, zie je dat dit product geen 8% maar 12,7 % suiker bevat.
3 ) Vermijd producten met veel suikers en/of smaakversterkers
De wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks je suikeropname te beperken tot maximum 10% van je totale energieopname. Kijk hiervoor steeds naar de samenstelling en niet naar de ingrediënten. Er worden namelijk veel benamingen gebruikt :
Smaakversterkers worden tegenwoordig in heel wat producten verwerkt. Maar smaakversterkers gaan ons natuurlijk verzadigingsgevoel tegen. Ik probeer deze dus te vermijden;
4) Welke soort vetten bevat een product?
- verzadigd vet : verhoogt het cholesterolgehalte
- onverzadigd vet : verlaagt het cholesterolgehalte
- transvetten : worden vaak gebruikt bij kant en klaar maaltijden : transvetten verhogen je cholesterol!
- plantensterolen : worden aan bepaalde producten toegevoegd en ze verlagen je cholesterol
Gebruik zoveel mogelijk olijfolie ! (gebruik deze niet om te frituren)
5) Kies zoveel mogelijk voor het pure product.
Kies voor verse tomaten versus tomatensaus
Kies ook bij vis en vlees voor de pure variant : dus geen paneermeel, marinades, gehakt (neem gemalen rundsvlees)
6) Bekijk het aandeel koolhydraten / suikers
Kies ook steeds voor de "volle granen" variant : roggebrood, volkoren of groentenpasta (deze bevat nog steeds ong 50% koolhydraten), zilvervliesrijst of bruine rijst, ....
Beperk ook steeds de hoeveelheid koolhydraten. Geen bord vol pasta en daarop 2 pollepels groentesaus, maar bekijk je pasta als het "bijgerecht", veel groenten en daarbij 1/4 de bord pasta.
7) Bekijk het aandeel eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstoffen van onze spieren. Ze geven ook een hoog verzadigingsgevoel. Hoeveel eiwitten iemand nodig heeft hangt af van leeftijd, geslacht, gewicht en grootte. Wanneer je veel beweegt, mag je ook meer eiwitten eten. Gemiddeld mag een volwassen persoon 0.86 gr/kg/dag
eiwitten eten, bij een duursporter loopt dit op tot 1.20gr/kg/dag
8) Bekijk het aandeel vezels
Vezels bevorderen onze darmflora. Zij zorgen voor een gezonde stoelgang en tevens voor een goede verzadiging.
9) Nutriscore
Koolhydraten zijn onze beste energieleveranciers. Over het algemeen raad ik aan om enkel producten te kopen waarbij het aandeel (toegevoegde) suiker maximaal 10% bedraagt.
Je hebt ongetwijfeld al wel ergens de nutriscore op een verpakking zien staan. Top! Nu zie je in één oogopslag of een product gezond is of niet. Toch?
Zelf vind ik de nutriscore een zeer goede vooruitgang en een flinke stap in de goede richting! Het is een prima indicator als je tenminste ook nog je gezond verstand gebruikt en rekening houdt met het volgende :
Het algoritme van de nutriscore koppelt positieve eigenschappen (gehalte aan eiwit, vezels en fruit, groenten, noten) aan negatieve eigenschappen (gehalte aan energie, suikers, verzadigd vet, natrium (onderdeel van keukenzout) om te komen tot een score tussen -15 (beste keuze) en +40 (ongezondste slechtste).
Deze eigenschappen worden vastgelegd in het verkeerslogo (zie voorbeeld ontbijtgranen).
Meestal geeft de nutriscore een vrij goed beeld, maar er zijn addertjes onder het gras!
Het gaat namelijk steeds over het pure product en niet over het (volledig) bereide product! Zo zal je zien dat een zak airfryer frieten slechter scoort dan de gewone friet. Wanneer je echter de gewone frieten in het frietvet hebt gebakken, zal je zien dat deze veel slechter scoort!
Olijfolie krijgt bij de nutriscore een E. Maar dit komt omdat men de energiewaarde (calorieën) bekijkt per 100 ml. Daar scoort olijfolie natuurlijk niet goed. Alleen gebruiken we geen 100ml olijfolie in 1 keer, vaak zelfs maar een kleine hoeveelheid voor heel het gezin. Olijfolie bevat bovendien veel goede vetten. Noten vallen ook onder deze categorie. Ze bevatten veel calorieën maar ook veel goede vetten.
Toch is de nutriscore hier niet echt verkeerd. Je moet namelijk de nutriscore'S C-D-E niet allemaal gaan beschouwen als producten die je niet mag eten. Het zijn wel allemaal producten waar je niet VEEL mag van eten. Wanneer je naast de nutriscore ook de ingrediënten bekijkt en daarbij ook nog eens je gezond verstand gebruikt, weet je best wat je beter niet in je winkelkar legt!!
Het is moeilijk om alles in dit artikel samen te vatten, maar ik hoop dat ik jullie op weg heb kunnen helpen naar de juiste keuze tijdens jullie winkelbezoek.
Now, let's go for healthy !!
Liefs, Elly