top of page

Vakantierecepten

Op vakantie met de tent of in een huisje/appartement? En wil je niet elke dag uit eten? Wel, hier heb je enkele (gezonde) snel klaar recepten !



1)Volkoren/speltpannenkoek (4 a 5 stuks)

200 gram volkoren speltmeel

2 eieren

350 ml (ongezoete) soyamelk

een snufje zout

olijfolie ( voor het bakken )

Meng alle ingrediënten goed met een garde. (voeg eventueel een beetje melk toe, als het beslag nog een beetje te dik is)

Verwarm een beetje olijfolie in een pan, schep een kleine pollepel van het beslag in de pan en beweeg de pan goed heen en weer. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin.

Ga zo door tot het beslag helemaal op is.

Tip 1)Deze pannenkoeken kan je ook als wraps gebruiken. (zie wraps : recept 2)

Tip 2) Voeg ook eens wat dunne schijfjes appel toe, zodra je het beslag in de pan giet. En garneer jouw

speltpannenkoek vervolgens met kaneel.

2) gezonde wraps

Als wrap : gebruik de pannenkoeken uit recept 1 of koop groentenwraps (vb Albert Heyn) Ze bewaren wel even dus je kan ze eventueel van thuis meenemen.

Even een kanttekening : Ik ben fan van deze wraps, ze bevatten minder koolhydraten en 45% groenten. Het blijft echter een bewerkt product en er worden wel wat zaken toegevoegd voor de houdbaarheid. Ik gebruik de wraps regelmatig zelf maar ik voeg er veel verse groenten aan toe.

Je kan de groentenwraps ook zelf maken maar op vakantie vind ik dit teveel werk!

Met wat kan je de wraps vullen : (telkens voor 4 personen)

Voorzie voor iedereen 2 wraps (ik heb soms met 1 al voldoende)

Wrap met kip en groenten

600 gr kip in fijne blokjes gesneden

Kruiden voor de kip

4 tomaten

1 komkommer

Mayonnaise (80% Devos Lemmens) (of avocadomayo : zie recept 3)

Bak en kruid de kip. Was de sla, snijd de tomaten nen komkommer in fijne schijfjes. Beleg de wraps met sla, tomaten, komkommer en enkele stukjes kip. Voeg een beetje mayonnaise toe. Rol de wrap op. Smakelijk !!

Tip : een beetje currypoeder is ook heel lekker op deze wrap!

Wrap met kalkoenspekreepjes

Zelfde recept als hierboven maar vervang de kip door de gebakken kalkoenspekreepjes. Omdat de kalkoenreepjes gerookt zijn , lijkt de smaak heel erg op spek!!

Wrap met gerookte zalm en light philadelphia

400 gr gerookte zalm

1 potje light philadelphia

4 tomaten

1 komkommer

Smeer een laagje philadelphia over de wrap, leg hierop een schelletje zalm. Daarna een beetje sla, tomaat en komkommer. Oprollen. Klaar!!

Mexicaanse wrap

1 ui

250gr kerstomaatjes

2 teentjes knoflook (of knoflookpoeder)

2 paprika’s

1 klein blikje maïs

400 gr gemalen rundsvlees

Kruiden : peper, zout, paprika of eventueel een mexicaanse kruidenmix

Pel en snij de uien. Halveer de kerstomaatjes. Pel en hak de knoflook. Snij de paprika fijn. Verhit olijfolie in een hapjespan en fruit daarin de knoflook. Bak daarbij het rundsvlees en voeg de uien en de paprika toe. Daarna de kruiden, de tomaatjes en de maïs erbij. Verwarm alles goed maar zorg dat de groenten hun bite behouden. Neem de wraps en beleg ze eerst met sla, dan komt het gehaktmengsel.

3) avocadomayonnaise

vruchtvlees van 1 avocado

Sap van ½ citroen

Peper en zout

3 a 4 eetlepels yoghurt

2 lepels mosterd

Mix alle ingrediënten. klaar, ook heerlijk als mosselsaus


4) boeren omelet met groenten (2 personen)

1 paprika

1 ui

1 tomaat

100 gr champignons

1/2 courgette

1 teen knoflook

een beetje parmezaanse kaas

olie om in te bakken

Maak de ui schoon en snij fijn. Verwijder de steel en de zaadjes van de paprika en snij in fijne blokjes. Snij de tomaat in kwarten, haal de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees fijn. De courgette mag ook in blokjes, de champignons in plakjes.

Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier eerst zachtjes de ui in. Voeg daarna de paprika, courgette en champignons toe en bak ze even mee. Als laatste mogen de tomaatjes in de pan. Kruid naar eigen smaak. Pers de knoflook uit of snij in hele fijne stukjes

Kluts ondertussen de eieren los. Doe het mengsel over de groenten en laat het geheel langzaam garen. Serveer met wat geraspte parmezaanse kaas en verse peterselie.

Tip 1) Met deze omelet kan je eindeloos variëren : Maak bijvoorbeeld ook eens een omelet met gerookte zalm : enkel ui en tomaat lichtjes bakken, daarna het eimengsel erbij en tenslotte reepjes gerookte zalm…

Tip 2) Je kan bij de omelet ook kalkoenspekreepjes bijvoegen (gerookte kalkoenreepjes)

Tip 3) Je kan bij de omelet ook nog een simpel slaatje serveren


5)Linzenpasta met tomatensaus (4 personen)

Eenvoudige tomatensaus :

2 blikken tomatenblokjes

1 zakje voorgesneden soepgroenten (ongeveer 400 gr)

400 gr gemalen rundsvlees

Kruiden : 2 light bouillonblokjes en eventueel provençaalse kruiden

Linzenpasta : spaghetti maar je kan ook de penne kiezen

Voor de saus : bak het gemalen rundsvlees en plet het een beetje uit elkaar. Voeg de groenten toe en bak ze even mee. Voeg de tomaten en de kruiden toe. Laat minimum 20 minuten sudderen. Heb je slechts 1 vuur dan kan je de saus makkelijk van het vuur halen en afdekken.

Ondertussen kook je dan de spaghetti of penne.

Tip 1) Lust je graag courgetti? Dan kan je dit gerecht natuurlijk ook met courgetti maken. Vergeet thuis je courgetti-snijder niet!! Bak de courgetti gedurende 1 a 2 minuten in olijfolie (hoog vuur en roerbakken) beetje zout en peper!! Klaar!!

6) koude linzenpasta

Koude pasta kan je op vele manieren maken en je kan er heel veel aan toevoegen : eitjes, tomaatjes, mozzarellabolletjes, augurk, zilveruitjes, kleine stukjes komkommer, parmaham, ananasblokjes, erwtjes,…

Maar laat me je een voorbeeld geven van een koude pasta :

Pasta Penne (Linzen) (ongeveer 200 gr voor 4 personen)

3 gewone tomaten (in stukjes of 250 gr kerstomaatjes)

4 augurken

4 eitjes

1 groot blik tonijn in eigen nat

2 soeplepels mayonnaise (best -80% van Devos Lemmens)

Een beetje olijfolie

Zout en peper

Kook de pasta gaar, giet af en roer er een beetje olijfolie onder. Laat de pasta afkoelen.

Kook de eitjes, pel ze en snij in kleine stukken, snij ook augurken in stukjes. Doe de tonijn in een groot bord en haal hem een beetje uit elkaar met een vork.

Doe nu alle ingrediënten bij elkaar in een kom (pasta, tomaat, augurk, eitjes, tonijn, mayonnaise, zout en peper ) en meng onder elkaar!! Smakelijk!!

Tip 1 : je kan bij deze salade ook nog wat sla serveren

Tip 2 : ook een lekkere koude pasta voor bij de barbecue


7 Barbecue

Hiermee kan je eindeloos variëren. Let wel : een gas of elektrische barbecue is veel gezonder dan eentje met kolen. Bij het bakken op kolen komen giftige stoffen vrij. Maar ik wil de pret niet bederven : het geeft ook die aparte smaak aan je vlees, dus af en toe kan het wel!

Bij de barbecue kan je natuurlijk veel koude groentjes eten. Sla, tomaat, wortelen, komkommer, radijsjes,….

Vlees : hou het bij magere vleessoorten : kip, kalkoen, biefstuk

Vis : maak een lekkere papillot, of lekkere mosselen (kan je ook in kleine aluminium bakjes maken, deze koop je bvb bij AVA)

Fruit : bijvoorbeeld : ananas


Gebakken ananas

beetje kaneel

3 el honing

1 tl olijfolie

½ citroen

Snij schijven van de ananas (ong 1 cm dik) Verwijder de schil.

Meng de overige ingrediënten met elkaar.

Sop de ananasschijven erin en bak ze op de gril


Groenten : maak ook eens groenten klaar op de barbecue

2 paprika's

1 Courgette

1 aubergine

1 bussel groene asperges

1 troskerstomaatjes

1 bussel lente-ui

250 gr champignons

verse kruiden (basilicum, bieslook, peterselie, ...)

Parmezaanse kaas

Voor de marinade:

200 ml olijfolie

enkele takjes tijm

2 teentjes look, geperst

1 flinke snuif grof zout

1 flinke snuif peper

een schijfje citroen

BEREIDEN:

Snijd de uiteindes van de groene asperges. Snijd de aubergine in lange plakken, leg de plakken in een grote schaal en bestrooi met zout. Zet even aan de kant zodat het zout het vocht kan onttrekken uit de aubergineplakken. Snijd ook de courgette in lange plakken.

Meng alle ingrediënten voor de gekruide olie. Dep de aubergines droog.

Grill nu alle groenten op de barbecue. Bestrijk ze regelmatig met de kruidenolie.

Schik alle gegrilde groenten op een grote plank of in een schaal. Werk af met verse kruiden en eventueel een beetje Parmezaanse kaas.

8. Snelle salade (2 personen)

2 kipfilets

100 gr veldsla

verse basilicum

250 gr tomaatjes

Mozzarella bolletjes

1 avocado

olijfolie om te bakken

1 eetlepel pijnboompitten (geroosterd)

Voor de marinade :

peper en zout

1 eetlepel balsamico azijn

1 koffielepel honing

1 eetlepel olie

Meng alle ingrediënten van de dressing door elkaar. Snij de kipfilet in reepjes Verdeel de helft van de dressing over de kipfilets. Grill deze daarna in een (grill)pan in ca 5 a 10 minuutjes gaar (afhankelijk van de dikte).

Verdeel de sla over 2 borden. Leg op een helft de bolletjes mozzarella, de avocado in stukjes en de gehalveerde tomaatjes. Haal de kip uit de pan en verdeel ook over de borden. Besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met verse basilicum en pijnboompitten. Klaar!!

LEES OOK : tips voor een gezonde vakantie

Heb je zelf nog een leuk, snel-klaar vakantierecept? Dan mag je me dit altijd bezorgen!!

110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page