top of page

Obesitas, één van de grootste oorzaken van ontstekingen en ziektes

"Het lijkt wel of we Corona nodig hadden om te beseffen dat obesitas een probleem is!"


Wanneer wij denken aan obesitas dan denken wij vooral aan de ongemakken die het met zich meebrengt : meer zweten, sneller moe zijn.. Of de meesten onder ons vinden een slanke lijn gewoon mooier. Ik merk dit natuurlijk in mijn praktijk ook wel.


Mensen met een BMI boven de 30 voelen zich meestal niet goed in hun vel. Ze halen inderdaad vaak aan dat ze sneller moe zijn, maagproblemen hebben,... Maar vaak heeft het in de eerste plaats te maken met het schoonheidsideaal. Of het aanvaard worden in de maatschappij. Toch speelt obesitas ook een enorme rol bij heel wat andere zaken. Neem nu Corona :


Citaat van Bart Van Der Scheuren : obesitasexpert UZ Leuven :


"Negen op tien van de Coronadoden valt te betreuren in landen met veel obesitas. De sterftegraad ligt 10 maal hoger dan in landen waar de helft van de bevolking of meer overgewicht heeft. Daar hoort België bij, het is een extra verklaring waarom Corona in ons land zo lelijk huishoudt. "


Maar daar blijft het zeker niet bij, obesitas speelt ook een grote rol bij tal van andere ziektes. We weten allemaal wel dat de kans op hart en vaatziektes verhoogt wanneer je veel overgewicht hebt. Maar het gaat veel verder dan dat.


Citaat van Liesbeth Van Rossum : internist-endocrinoloog (auteur van "Vet belangrijk")


"Obesitas is een chronisch inflammatoire aandoening."

"Overtollig vet zit op plaatsen waar het niet thuishoort en creëert daar een constante staat van ontsteking. Dat maakt je immuunsysteem hyperactief. Het staat overdreven hard aan. Als dan een bacterie of virus langskomt, kan die makkelijker om zich heen grijpen"

"Alles samen maakt zwaarlijvigheid het lichaam extra kwetsbaar voor covid en voor veel andere ernstige ziektes."


Toch gebeurt er echt weinig aan preventie. Bijna de hele gezondheidszorg is gebaseerd op de "genezing ipv voorkomen" De gezondheidszorg vertegenwoordigt uitgaven voor 30,10 miljard euro in de vorm van uitkeringen voor geneeskundige verzorging per jaar. Slechts een heel klein percentage van dit bedrag gaat naar preventie.


Het volgende citaat vind ikzelf het belangrijkste citaat van heel mijn blog, het is gewoon de trigger voor mij geweest om deze blog te schrijven : Zo belangrijk dat dit gezegd wordt :


Citaat van Bart Van Der Scheuren : obesitasexpert UZ Leuven :


"Het moet beginnen bij een beter begrip. Te lang is gedaan alsof het om een gebrek aan wilskracht bij mensen gaat. Meer dan de helft van de Belgen heeft overgewicht. Heeft meer dan de helft van de mensen dan een gebrek aan wilskracht? Er moet dus meer aan de hand zijn. Daar is een breed maatschappelijk debat over nodig. We moeten haast de samenleving anders inrichten."

"Het is ook de schuld van de medische wereld. Wij denken te vaak dat we iets oplossen met een machine of een pil. Maar het vergt een andere manier van denken om ook onze levensstijl aan te passen"


Bron : Voor deze blogpost dook ik in een interessant artikel van "de tijd" , van 7/04, geschreven door Roel Verryckenobesitas en ziektes
obesitas |Switchdieet |Lille

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page