top of page

Moet je kind eten “wat de pot schaft” ?

Ik heb een "wedersamengesteld" gezin, zoals zovelen onder ons. Soms hoor ik wel eens van anderen dat het niet makkelijk is, zo'n nieuw samengesteld gezin. Bij ons valt het allemaal best mee, geen uitspattingen van "jij bent mijn mama niet!" Geen (zware) protesten als ik vraag om de vaatwas leeg te maken....Alles rozengeur en maneschijn dus! Nope! Er is één heel groot verschil in opvoeding tussen mijn man en ik : eten!

Mijn man maakte voor de kinderen (voor "mijn" tijd) heel traditionele gerechten en vaak hetzelfde klaar ; bloemkool met aardappelen en worst, spinazie met aardappelen en spek, spaghetti...

Ik, daarentegen, had een veel groter gamma : gevulde aubergines, pompoenpuree met shiitakes en kalkoen,....
Bovendien moesten mijn kinderen (op enkele uitzonderingen na) "eten wat de pot schaft" terwijl zijn kinderen gewoon hun bord mochten laten staan en een uur later boterhammen met choco opsmeerden. Dit kon toch niet!

Volgens experts mag je kinderen niet dwingen om alles te eten. Klinkt logisch. Wij eten toch ook niet alles? Geloof me, bij mij krijg je geen hap rijstpap binnen, mijn maag keert er van om. Maar als je kinderen de vrije hand geeft, dan eten ze straks alleen nog frieten, curryworst, spaghetti en borden vol snoep.

Zelf probeerde ik mijn 3 kinderen van kleins af te betrekken bij het koken: was jij de groentjes? Maken jullie de fruitsla? Welk fruit gaan we gebruiken? En verder had ik de regel "eten wat de pot schaft" maar in een wat lichtere vorm. Als ik zag dat ze echt moesten kokhalzen, dan werd de regel versoepeld en mochten ze hun eten laten staan.

Ik serveerde mijn kinderen gewoon vanalles. Traditionele zaken en nieuwigheden. Resultaat : ze aten bijna alles!

Mijn man was veel toegeeflijker. Zijn kinderen kregen vrijwel onmiddellijk hun zin als ze iets niet lustten. Dat resulteerde in "ik lust dat niet" als er iets op hun bord lag dat ze niet echt lekker vonden.

Resultaat: Zijn kinderen werden echt moeilijke eters, aten veel te éénzijdig en niet gezond.


Toch bleef ik hen regelmatig gezonde zaken serveren.

Ondertussen is mijn plusdochter 22 jaar en haar culinaire interesse is de laatste 2 jaar enorm verbreed. Ze eet hummus, advocadocrème... Ook bij de pluszoon zien we stilaan verbetering.

Dus, beste ouders, probeer een beetje streng te zijn voor je kroost en geef ze niet te snel hun zin. Verbreed hun smaak, anders missen ze echt zoveel lekkers!


Maar ook al lukt het streng zijn je niet al te best : geef niet op, blijf gezonde en lekkere zaken op tafel zetten en verplicht ze om te proeven ... het komt dan allemaal wel goed ... al moet je er soms wel even op wachten!!
25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page