top of page

Hoe kan je het gelukshormoon “serotonine” een flinke boost geven?


Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van stemming, slaap, eetlust en algemeen welzijn. Er zijn verschillende manieren om de niveaus van serotonine in je lichaam te bevorderen, waaronder voeding, levensstijl en omgevingsfactoren.

Elly van Switchlife met poes voor aanmaak gelukshormoon Serotonine

Hier zijn enkele tips:


Gezonde voeding:

Gezonde voeding is niet alleen belangrijk voor onze lichamelijke gezondheid maar zeker ook voor onze mentale gezondheid.


Wist je trouwens dat 90% van serotonine in onze darmen wordt aangemaakt? Hierdoor hebben je darmen, spijsvertering en de voeding die je eet een enorme invloed op hoe je je dagelijks voelt. Serotonine kan de bloed-hersenbarrière echter niet passeren. De overige 10% wordt daarom in de hersenen aangemaakt uit tryptofaan.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan zijn onder andere kalkoen, kip, vis, zuivelproducten, noten, zaden, tofu en peulvruchten.


Koolhydraten kunnen ook bijdragen aan de productie van serotonine. Kies voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen, havermout, quinoa en bruine rijst.


Drink voldoende water en zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat alle benodigde voedingsstoffen bevat. Vitamines zoals B-vitamines, vitamine D en omega-3-vetzuren kunnen ook bijdragen aan een gezonde serotonineproductie.

Lichaamsbeweging:

Omdat lichaamsbeweging ook een invloed heeft op de werking van onze darmen kan het de aanmaak van serotonine bevorderen. Zelfs matige oefeningen zoals wandelen, joggen, fietsen en yoga kunnen helpen om je stemming te verbeteren.

Zonlicht:

Dit zal niemand verbazen: we worden toch allemaal vrolijker van een vleugje zon?

Blootstelling aan natuurlijk zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine. Probeer dagelijks wat tijd buiten door te brengen, vooral in de ochtenduren. Sommigen zweren bij een korte ochtendwandeling, elke dag !

Stressmanagement:

Chronische stress kan de serotonineproductie verstoren. Het beoefenen van stressverlagende technieken zoals meditatie, diepe ademhaling, mindfulness en progressieve spierontspanning kan helpen om je serotonineniveaus te stabiliseren.

Sociale interactie:

Positieve sociale interacties en relaties kunnen bijdragen aan het vrijkomen van serotonine. Het hebben van sterke sociale banden en emotionele steun kan je algemene welzijn verbeteren.

Voldoende slaap:

Een goede nachtrust is essentieel voor de regulatie van serotonine. Zorg voor een regelmatig slaappatroon en creëer een comfortabele slaapomgeving.

Voldoende en kwalitatief goede slaap is cruciaal voor een evenwichtige aanmaak van serotonine. Slaaptekort en slaapstoornissen kunnen leiden tot veranderingen in de serotonineproductie en -regulatie. Een gebrek aan slaap kan leiden tot een verminderde stemming, prikkelbaarheid en zelfs depressieve symptomen, deels vanwege de verstoring van serotoninebalans.

Onze interne biologische klok reguleert onder andere de afgifte van serotonine. Tijdens de REM-slaap, een fase van de slaapcyclus, ervaren we dromen en worden verschillende neurotransmitters, waaronder serotonine, actiever vrijgegeven. REM-slaap lijkt een rol te spelen in het herstellen van serotonineniveaus en het reguleren van stemming en emoties.

Mindfulness en gelukkige activiteiten:

Activiteiten zoals meditatie, yoga, hobby's en creatieve bezigheden kunnen je geluksgevoel vergroten en bijdragen aan de aanmaak van serotonine.

Het is belangrijk op te merken dat serotonine een complexe neurotransmitter is en dat geluk en welzijn door veel factoren worden beïnvloed. Het vinden van de juiste balans tussen voeding, lichaamsbeweging, slaap en emotioneel welzijn is essentieel voor het bevorderen van een positieve stemming en een algemeen gevoel van geluk. Als je ernstige stemmingsproblemen ervaart, is het raadzaam om professionele medische hulp te zoeken.

Verder heb ik persoonlijk ervaren dat dankbaarheid een belangrijk onderdeel is van een gelukkig leven. Elke dag even stilstaan bij wat je allemaal hebt, welke zaken je hebt ervaren waarvoor je oprecht dankbaar bent. Maar ook als het eens even tegen zit.

DENK DAN EVEN OM!!

Wat ging er wel goed, welke leuke zaken heb je wel in je bezit…

Of gewoon als het regent; oké even niet fijn, maar het zorgt er wel voor dat de natuur zo mooi groen ziet.29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page